Vyhledej
Královédvorsko > Služby občanům > Politika > Krajské volby 2024

Červíček ustoupil z povolebních vyjednávání, nahradí ho Adamec

Redakce / 6.10.2024, KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
Komplikovaná povolební vyjednávání opouští současný hejtman Martin Červíček (ODS). Kritizuje postup i cíle krajského vedení hnutí ANO.


Složitá koaliční vyjednávání jsou i 2 týdny po krajských volbách stále ve 2 krajích ČR: ve Středočeském kraji a v Královéhradeckém kraji. 

Právě v Královéhradeckém kraji byl doposud nedostatek informací o vyjednávání vítězného hnutí ANO 2011 s aktuálně druhým nejsilnějším politickým uskupením v kraji: Silnými lídry pro kraj (ODS, KDU-ČSL a Východočeši). Až v sobotu odpoledne prolomil ticho současný hejtman a zároveň senátor pro Náchod Martin Červíček (ODS), lídr kandidátky uskupení Silní lídři pro kraj.


Na svém profilu na sociálních sítích sdělil, že se nebude již dále účastnit povolebních vyjednávání. Nahradí ho Ivan Adamec (ODS). A přidal vysvětlení.


Naznačil, že s hnutím ANO 2011 řešili při vyjednávání více osobní nevyřešené dřívější spory než skutečnou snahu o vedení kraje. „Ze strany partnera byla od začátku jednání vedena pouze ve smyslu početního a pozičního nátlaku a přiznané snahy „musíme vám vrátit to, že jste nás před čtyřmi lety obešli“, napsal na svůj fcb. 

S lidmi, kteří potřebují pouze dokázat, že to někomu politicky natřeli, se podílet na ničem nemohu!!!, doplnil svůj post. 


Zároveň Červíček upozornil na fakt, že Petr Koleta má v plánu setrvat v případě získání postu hejtmana i na postu starosty města Hronov. „Nejsem přesvědčen, že lidé, kteří chtějí řídit svoje město a současně řídit kraj, mají vůbec ponětí o tom, co vlastně v reálné podobě a každodennosti znamená nést tu nejvyšší odpovědnost,“ zpochybnil Koletovy plány. 


Pozici vyjednávače převzal za ODS její regionální předseda Ivan Adamec. "Konečné rozhodnutí Silných lídrů pro kraj budu respektovat," doplnil Červíček, který do politiky poprvé vstoupil před 10 lety jako zastupitel obce Vysokov. O 2 roky později se se stal krajským zastupitelem a zároveň 1. náměstkem hejtmana, v roce 2018 senátorem za obvod Náchod. V roce 2020 se stal hejtmanem KHK. Než vstoupil do politiky, byl v letech 2012-2014 policejním prezidentem Policie ČR. 


Politolog Univerzity Karlovy Petr Jüptner na ČRo v neděli potvrdil, že povolební jednání v Královéhradeckém kraji patří mezi nejkomplikovanější. Mezi faktory vyjmenoval zmíněné osobní ambice lídra krajské kandidátky ANO Petra Kolety a dosavadního hejtmana a lídra krajské kandidátky ODS Martina Červíčka, který hrál dle jeho slov "vabank a měl ultimativní postoj". Oba usilují o post hejtmana a nechtějí ustoupit: Koleta z pozice strany, která získala v krajských volbách nejvíce křesel (18), Martin Červíček z pozice kandidáta na hejtmana, který získal nejvíce preferenčních hlasů (7569) a zároveň lídr uskupení, které získalo 13 křesel v krajském zastupitelstvu. Petr Koleta získal 2461 preferenčních hlasů.

Na druhou stranu Jüptner zmínil, že k rozhodnutí rezignovat z pozice vyjednávače mohl vést Martina Červíčka i tlak z jeho strany, která by byla zřejmě ve vyjednávání přístupnější. Je tak možné, že zkušený trutnovský politik Ivan Adamec otevře jiné možnosti spolupráce v rámci vyjednávání koalice. 


Hnutí ANO 2011 se podařilo již dříve domluvit na koalici s Hlasem samospráv (SOCDEM), které v kraji zastupují bývalý hejtman Jiří Štěpán, starosta Náchoda Jan Birke a Jan Čtvrtečka. Nemají však společně potřebnou většinu - tedy 23 ze 45 hlasů.


Pokud se ANO 2011 nedomluví s Čtyřkoalicí (STAN,TOP09,HDK,LES) nebo Silnými lídry pro kraj, nezbude jim než oslovit uskupení stran, které jsou politology považovány za extrémistické a protisystémové  - SPD, Trikolora, PRO a Svobodní.


Kateřina Sekyrková

Zdroj: fcb profil Martina Červíčka, ČRo, volby.cz


Související články
Silní lídři pro kraj hlásí přechod do opozice, hnutí ANO pokračuje ve vyjednávání
Vaše komentáře

Přečteno 89x
 
02.10.2024 - Až do odvolání je od 2. října vyhlášen zákaz návštěv na oddělení následné péče v Městské nemocnici ve Dvoře Králové.
24.09.2024 - Ve dnech 1. - 10. října 2024 je nahlášena výluka traťové koleje v úseku Trutnov hl.n. - Svoboda nad Úpou. Všechny vlaky na tomto úseku budou po dobu výluky nahrazeny náhradní autobusovou dopravou dle pravidelného jízdního řádu.
24.09.2024 - V sobotu 28. září 2024 budou uzavřeny provozovny maloobchodu a prodejny větší než 200 metrů čtverečních. Počítejte s tím :-)
23.09.2024 - Na interním oddělení městské nemocnice ve Dvoře Králové je vyhlášen do 7. října zákaz návštěv.

Volná pracovní místa

Technik pro vodovody a ČOV (obec Vítězná)

Terénní pečovatel/ka (Diakonie ČCE)


Kalendář akcí
20.09.2024 - 17.11.2024
VÍŠ, CO NOSÍŠ?
2.10.2024 11:00 - 31.10.2024 15:00
Soutěž o týden obědů ZDARMA v Pasáži
7.10.2024 19:00 - 7.10.2024 21:30
Hospo QVÍZ